Ostrov nápadůInspirace pro turistické a tábornické oddíly

Historie polohy Google

Víte že Google sleduje a ukládá Vaši polohu? Váš telefon v pravidelných intervalech odesílá informace o tom, kde se zrovna nacházíte a Google si tyto údaje zaznamenává.

Se sledováním jste museli dát souhlas, ale pokud při prvním spuštění telefonu vše rychle odklikáváte, tak jste ho pravděpodobně dali. Sledování můžete vypnout či zapnout i později, navíc je možné historii Vaší polohy smazat.

Doporučujeme ověřit si, zda máte nebo nemáte zapnuté sledování historie Vaší polohy.

Na uloženou historii Vaší polohy se můžete podívat na této adrese https://maps.google.com/locationhistory . Samozřejmě se nejprve musíte přihlásit pod svým Google účtem.

Webové zobrazení historie polohy

 

V levé části je kalendář, kde si přepínáte jednotlivé dny. Vpravo pak najdete mapu se jednotlivými body.

Je to „výhodné“ a bezpečné?

To záleží na Vás. Pro Google to výhodné je, dokáže lépe cílit např. reklamu, která Vám všude možně zobrazuje a celkově se o Vás dozví zase trochu více informací.

Výhody pro uživatele jsou sporné – někdy je dobré mít možnost vyhledat, kde jsem byl. Někdy to naopak může být nebezpečné a pokud se k Vašemu telefonu dostane někdo neoprávněný (třeba manželka ), tak to může být i nebezpečné.

Přesnost záznamu

Přesnost a interval ukládání se různě liší. Když máte zapnutou GPS, tak je záznam podrobnější a přesnější. Pokud ji zapnutou nemáte, je jen velmi přibližný (poloha se odhaduje podle wifi či GSM buněk, do kterých je Váš telefon zrovna přihlášen).

Jak to vypnout/zapnout

V Nastavení najdete sekci Poloha a v ní je volba Historie polohy Google. Pozor, pokud sekci Poloha nenajdete v běžném nastavení, zkuste aplikaci Nastavení Google Nastavení Google, kterou by jste měli mít mezi svými aplikacemi.přístup do historie polohy Google

Po jejím rozkliknutí se dostanete na ovládání historie polohy.Historie polohy Google

Úplně nahoře je přepínač, kterým záznam zapnete či vypnete (On nebo Off). Pokud je zapnuté sledování, můžete ještě konkretizovat, která Vaše zařízení mají být sledována (když má někdo více telefonů se stejným účtem). A úplně dole je tlačítko pro smazání historie.

Podrobnou nápovědu najdete přímo u Googlu zde https://support.google.com/accounts/answer/3118687?hl=cs.

A ještě poznámka na závěr. Pokud opravdu vůbec nikým nechcete být vysledovatelní, nepoužívejte vůbec telefon. Váš operátor totiž ukládá relativně přesné záznamy o tom, kde se právě nacházíte (podle toho, do kterých GSM buněk jste právě přihlášeni). K těmto údajům se může dostat např. policie.

 

 

Share This